Spelregels zaalhockey


Spelregels bij zaalhockey

 

 

Algemeen

Zaalhockey kent andere spelregels dan veldhockey. Er is per 1 november 2019 een nieuw KNHB spelreglementvan kracht. 

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockeysoorten/zaalhockey#spelregels-zaalhockey 


Wil je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen veldhockey en zaalhockey, klik dan hier en scroll even naar beneden naar de download "verschillen spelregels veld- en zaalhockey.

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

 

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Download dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘spelreglementen’ een aparte knop ‘zaal’.

 

Recent heeft de spelregelcommissie van de KNHB bekend gemaakt dat voor het zaalseizoen 2019-2020 de volgende 5 wijzigingen worden doorgevoerd:

 

1. Geen vliegende keeper meer

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. In het veldhockey is deze ‘vliegende keeper’ al vervallen en vanaf komend zaalseizoen geldt dit ook in de zaal. Een team speelt of met 5 spelers en een volledig uitgeruste keeper of met 6 spelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 6 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Ook staat er niemand in het doel bij het verdedigen van de strafcorner. Alle 6 spelers staan dan aan de andere zijde van het doel ten opzichte van waar de bal wordt aangegeven.

 

2. Einde strafcorner aan het einde van een wedstrijd

Net als bij het veldhockey worden de regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 3 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

 

3. Verdedigers altijd 3 meter afstand

Bij een aanvallende vrije push binnen 3 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 3 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije push direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 3 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije push direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 3 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije push wordt genomen.

 

4. Positie verdedigende team bij strafcorner

Spelers van het verdedigende team bij een strafcorner die niet achter de achterlijn plaatsnemen, moeten voortaan achter kop cirkel aan de andere zijde van het veld zich opstellen (Tot en met afgelopen zaalseizoen was het zo dat spelers zich achter de middenlijn mochten opstellen).

 

5. Positie aanvallende team bij strafcorner

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen.

 

https://www.knhb.nl/nieuws/spelreglement-zaalhockey-en-briefings-scheidsrechters-zaalhockey-beschikbaar

 

Zie hier een duidelijk filmpje met de nieuwe spelregels en nog enkele tips voor een succesvol zaalseizoen.

https://www.youtube.com/watch?v=SHUXDRCan7E