Clubinfo
 

CS +

CS+ op Leiden 

In augustus 2012 zijn wij gestart met de eerste groep van 12 cursisten. In augustus 2014 telden wij maar liefst 40 CS+ers op LOHC.


 

Voor wie is de CS+ bedoeld?

CS+ is voor junior talenten, maar ook voor enthousiaste senioren en ouders. Vind je het leuk om te fluiten? Wil je jouw vaardigheden op een hoger vlak tillen? Wil je werken aan jouw uitstraling en arbitrage persoonlijkheid? Ben je weerbaar en leergierig? Heb je zin om leuke wedstrijden te fluiten en ben je bereid (en heb je tijd) om in jezelf te investeren? Dan is de CS+ opleiding echt iets voor jou. Je moet wel in het bezit zijn van je clubscheidsrechterskaart. 

 


Wat leer je bij de CS+ opleiding? 

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Voorbereiding

 • spelregel toepassing en juiste signalering

 • in goede banen leiden van wedstrijden (voordeel, hard fluiten, houding, positionering e.d.)

 • omgaan met spelers en coaches

 • samenwerking met collega

 •  afhandelen van formaliteiten.


 

Opleiding 

De opleiding is gericht op de praktijk en duurt ½ - 1 seizoen. Dit betekent dat de CS+ cursisten regelmatig wedstrijden fluiten en ervaring opdoen. Dit gebeurt onder begeleiding van een leercoach die daarvoor een KNHB opleiding heeft gevolgd. Met begeleidingsformulieren houd jij jouw eigen voortgang bij.  

 

De opleiding bestaat uit: 

 • een workshop/startbijeenkomst waarbij de opzet van de opleiding wordt toegelicht en de aspirant CS+ scheidsrechters kennis maken met hun leercoach 
 • het fluiten van wedstrijden met begeleiding  
 • 2 praktijkworkshops. 

 

Daarna volgt een praktijktoets door het fluiten van een wedstrijd. De toets wordt afgenomen door een (andere) leercoach. De cursist krijgt de daarna de CS+ kaart.  Je mag dan ook jouw CS+ shirt houden.

 


Interesse? Geef je op!

Vind je het leuk om te fluiten? Wil je werken aan jouw uitstraling en arbitrage persoonlijkheid? Ben je weerbaar en leergierig? Heb je zin om leuke wedstrijden te fluiten en ben je bereid (en heb je tijd) om in jezelf te investeren?  

 


Geef je op bij de CS+ coördinator via deze, email link. Vermeld: jouw volledige naam, geboorte datum, jouw e-mail adres, je mobiele nummer en je shirt-maat.

 


Rekening houdend met het aantal aanvragen en de beschikbaarheid van leercoaches, krijg je van Eric nader bericht. Afhankelijk van de voortgang van de lopende cursus en de beschikbaarheid van onze leercoaches wordt het volgende startmoment bepaald. Ook in de zaal kan CS+ cursist werken aan de vaardigheden. 

 


Goodie bag 

Wanneer jouw CS+ opleiding start, krijg je van de KNHB een (gratis) CS+ fluitpakket! Dat pakket bestaat uit: 

 

 • Set kaarten 
 • Fluitje 
 • Notitieblokje 


Nadat je het traject met goed gevolg hebt doorlopen, ontvang je van de KNHB het CS+

shirt, speciaal bestemd voor CS+ scheidsrechters.


 

Onze leercoaches ontvangen van de KNHB een vergoeding voor geslaagde cursisten. De vergoeding wordt afgedragen aan de club en aangewend voor zaken ter ondersteuning van de arbitrage op LOHC.